Goed slapen begint met een goed bed. Dat lijkt een open deur, maar veel mensen realiseren zich dat niet. Je wordt wakker met hoofdpijn, rugklachten of nekpijn, gaat naar de huisarts, belandt bij de fysiotherapeut of slikt medicijnen. Je ziet de oorzaak van je slaapproblemen over het hoofd: een slecht bed, hoofdkussen of verkeerde slaaphouding. En dat is eenvoudig op te lossen voor een beter slaapcomfort.

Ook behandelaars zien vaak de relatie niet tussen lichamelijke klachten en een slecht matras, verkeerd hoofdkussen of foutieve slaaphouding.

Onderzoek

Terwijl uit onderzoek, in samenwerking met het platform Slaapfysio, topsporters en TU Delft, is gebleken dat je slaaphouding en slaapcomfort wel degelijk een rol spelen bij slaapproblemen, lichamelijke klachten en het niet-fit opstaan in de morgen. Op basis van je klachten, je slaaphouding is er een advies welke matras, lattenbodem en hoofdkussen het beste bij je past.

Welk bed is het beste?

Een goed bed ontspant en ondersteunt de ruggenwervels en geeft ruimte aan schouders en heupen op een juiste manier. Maar welk bed en hoofdkussen de beste zijn, hangt van je gewicht, lengte, postuur, klachten en slaaphouding af. Er zijn veel goede alternatieven. Een houvast daarbij zijn ouderdom en prijs:
*  Een goed matras gaat maximaal 10 tot 15 jaar mee. Daarboven verliest de matras zijn veerkracht, waardoor deze het lichaam niet meer goed ondersteunt.
*  Een matras of boxspring van goede kwaliteit kost al snel € 1.000 tot € 1.500.
*  Een goed hoofdkussen biedt niet alleen het hoofd maar ook de nek goede ondersteuning.
*  Een goed hoofdkussen is er vanaf circa € 100.

Overzicht soorten matrassen en hoofdkussens

Beste matrassen & bedbodems
Beste hoofdkussens
De juiste slaaphouding