Scoliose is een verkroming van de rug. Veel patienten weten dat rugpijn en scoliose met elkaar verbonden zijn.
De niet-medische term voor scoliose, een kromme rug, maakt in één klap duidelijk wat een scoliose is. Bij een scoliose is de wervelkolom (ruggengraat) zijdelings verkromd.
Vaak draait de wervelkolom ook nog eens om de as (torsie-scoliose), daardoor ontstaat op borsthoogte aan de rugkant een bolling, oftewel een bochel (gibbus).

Welke klachten heb je bij scoliose?

Een scoliose kan pijn in je rug geven, met name wanneer je voorover buigt, maar ook tijdens zitten, lopen en niet te vergeten slapen.
Slapen kan vaak erg pijnlijk en moeizaam zijn, je kunt geen lekkere houding vinden. Door de vergroeiing kan, of je schouder niet goed in het matras, of je krijgt niet de juiste ondersteuning van je ruggenwervel waar jij die nodig hebt.

Oplossingen

Door echter te gaan slapen op een persoonlijk instelbare matras, zoals de Luchtgeveerde matras, of de Bodyform watermatras, kun je weer lekker liggen, zonder druk of knelpunten.
Ook de SKY matras geeft een optimale ondersteuning en is gemaakt van zacht en soepel 100% Natuurlatex, waardoor druk en knelpunten verminderen.

Ook het slapen op een goed neksteunkussen en het slapen met een Slaapmaatje kan helpen de pijnklachten te verminderen.
Ook het slapen tussen de For-U-Body Pillow kan verlichting geven.

Naast onze jaren lange ervaring in de winkel, werken wij al tientallen jaren veelvuldig samen met een aantal revalidatie-centra, fysiotherapeuten en ziekenhuizen in Nederland. Zodoende hebben we veel kennis op gedaan over een aantal aandoeningen.

Door al deze kennis en praktijk ervaring, kunnen we wel stellen:
Wij kunnen de oorzaak niet weg nemen, maar u wel verlichting bij het liggen en slapen geven.

Welke klachten/aandoeningen kun je nog meer hebben wanneer je een scoliose hebt?

Een gekanteld bekken.
Ongelijke benen.
Hoofdpijn.
Uitstralende pijn naar je benen.
Vermoeidheid door verminderde longfunctie.
Overigens hoeft een scoliose niet per se klachten te geven. Zeker bij kinderen zijn er in de regel zelfs helemaal geen klachten. Dat neemt niet weg dat bij kinderen behandeling wel nodig is, om klachten in de toekomst te voorkomen.

4 procent van de mensen heeft het, toch is het een vrij onbekende vorm van rugpijn: scoliose. Wat is een scoliose precies? Welke klachten heb je dan en hoe kun je ermee leven?
In Nederland hebben ongeveer 60.000 mensen scoliose en komen er ieder jaar circa 1000 nieuwe patiënten bij, meestal meisjes tussen de tien en achttien jaar. Per jaar worden zo’n 6.500 patiënten in een ziekenhuis behandeld, waarvan er ongeveer 600 geopereerd worden.

Hoe ontstaat een scoliose?

Soms is een scoliose al bij de geboorte aanwezig, dan heet het congenitale scoliose. Veel vaker ontstaat de aandoening tijdens de groei, zo vlak voor de puberteit, rond de leeftijd van 10 jaar.

Een enkele keer ontstaat een scoliose nog later, bijvoorbeeld door veroudering. Waardoor een scoliose ontstaat, is heel vaak onbekend. De oorzaak kan zijn dat er afwijkingen zijn aan het bot, de zenuwen, de spieren of het bindweefsel.

Hoe wordt een scoliose behandeld?

Hoe eerder je een scoliose ontdekt, hoe beter de behandeling kan zijn. Het hoofddoel van de behandeling is ervoor te zorgen dat je wervelkolom niet verder verkromt. Een behandeling duurt vaak erg lang. Totdat je uitgegroeid bent, blijf je sowieso onder controle bij een orthopeed en fysio- of oefentherapeut.

Oefentherapie

Oefentherapie kent verschillende vormen, denk hierbij aan fysiotherapie, cesartherapie en mensendieck. Al deze therapieën doen net iets anders, maar met hetzelfde doel: de pijnklachten proberen te verminderen en de beweeglijkheid van – in dit geval – de rug verbeteren.
Met alle therapievormen kun je zo goed mogelijk proberen te leven met een scoliose. Zeker als je een lichte scoliose hebt, een kromming tot 25 graden, kan oefentherapie goed helpen bij eventuele pijnklachten. De kromming wordt berekend door een orthopeed met behulp van een speciaal daarvoor ontwikkelde methode: de methode-Cobb.

Operatie

Ernstige gevallen van een scoliose, dat wil zeggen wanneer de kromming groter is dan 45 graden, kunnen worden geopereerd.
(bron:gezondheidsnet, scoliose.nl en andere sites