Fibromyalgie is een van de meer dan 100 reumatische aandoeningen en betekent letterlijk: pijn in spieren en bindweefsels. Het valt in de categorie weke-delen-reuma.
Het kenmerkt zich door pijn in spieren en gewrichten, (ochtend) stijfheid en chronische vermoeidheid.

Tenderpoints/drukpunten

De stekende, brandende, zeurende pijn bij fibromyalgie kan sterk wisselen in hevigheid, plaats en duur. Soms treft het de knieën, dan weer de nek- en schouderpartij, weken later zit de pijn ineens in de heupen. Soms is het weer van invloed, maar vaak is er geen aanwijsbare reden. Daarnaast wordt er bij veel patiënten een afwijking in het slaappatroon geconstateerd. Door het ontbreken van een goede nachtrust raken ze oververmoeid. Dit kan leiden tot chronisch energiegebrek en uitputting.

Ook slapen is bij de combinatie van rugpijn / nekpijn en fibromyalgie vaak zeer moeizaam en pijnlijk.

Oplossingen

Door echter te gaan slapen op een persoonlijk instelbare matras, zoals de Luchtgeveerde matras of de bodyform watermatras, kun je weer lekker liggen, zonder extra belasting van de druk- of knelpunten.
Ook de SKY matras geeft een optimale ondersteuning en is gemaakt van zacht en soepel 100% Natuurlatex, waardoor druk en knelpunten verminderen.

Ook het slapen op een goed neksteunkussen en het slapen met een Slaapmaatje kan helpen de pijnklachten te verminderen.
Ook het slapen in de omarming van een For_U_Body pillow kan verlichting geven

Naast onze jaren lange ervaring in de winkel, werken wij al tientallen jaren veelvuldig samen met een aantal revalidatie-centra, fysiotherapeuten en ziekenhuizen in Nederland. Zodoende hebben we veel kennis op gedaan over een aantal aandoeningen.

Door al deze kennis en praktijk ervaring, kunnen we wel stellen:
Wij kunnen de oorzaak niet weg nemen, maar u wel verlichting geven bij het liggen en slapen.

Fibromyalgie is geen ontsteking en geen slijtage.

Tot op heden dachten veel artsen dat fibromyalgie een imaginaire, puur psychologische aandoening was, maar baanbrekend onderzoek wijst uit dat de ziekte veroorzaakt wordt door een teveel aan zenuwvezels in de bloedvaten.

Letterlijk betekent fibromyalgie ‘pijn in bindweefsel en spieren’. Mensen met deze aandoening hebben last van verschillende klachten, heel vaak op hetzelfde moment: pijn, stijfheid, slaapstoornissen, hoofdpijn en darmproblemen. De ziekte behoort tot de meest voorkomende pijnsyndromen. Met dank aan de nieuwe bevindingen kan nu gewerkt worden aan alternatieven op het vlak van behandelingen. Het ultieme doel is een permanente oplossing te vinden voor de aandoening.

Onderzoek

Amerikaanse neurowetenschappers onderzochten de huid op de handen van mensen die door gebrek aan sensorische zenuwvezels amper reageren op pijnprikkels. Vervolgens deden ze hetzelfde met handen van fibromyalgie-patiënten. Zo zagen ze een overdreven hoeveelheid van één specifiek type zenuwvezels, genaamd arteriool-venulen (AV).

Tot voor dit onderzoek dachten wetenschappers dat deze vezels alleen verantwoordelijk waren voor het regelen van de doorstroom in de bloedvaten. Nu weten ze echter dat er een rechtstreekse link is tussen deze zenuweindes en de wijdverspreide pijn die patiënten met fibromyalgie voelen. De studie geeft dan ook een verklaring waarom veel mensen met fibro extreem overgevoelige handen en andere tenderpoints of drukpunten op het lichaam hebben. Ook verklaart het waarom koud weer de symptomen alleen maar erger maakt.

Baanbrekend

“Deze verstoorde bloedstroom kan perfect de oorzaak zijn van spierpijn en andere pijnprikkels, maar ook van oververmoeidheid”, verklaart neurowetenschapper Dr. Frank L. Rice.

Nieuwe behandelingen zijn broodnodig, aangezien de huidige opties zelden het leed van mensen met fibromyalgie echt verzachten. Zo krijgen ze nu allerhande pijnstillers en antidepressiva voorgeschreven of worden ze afgewimpeld met het ‘advies’: “Slaap en beweeg gewoon een beetje meer”.
Maar dat slapen bij rugpijn/nekpijn en fibromyalgie… ja, dat is nou net een groot probleem.

Bron: Zorgportaal.nl, foto en stukje tekst van Bewegenzonderpijn.com