Iedereen kan wel eens de slaap niet vatten, maar zo’n 10 procent van de Nederlanders heeft een chronisch slaaptekort, echte slaapproblemen dus.
We zetten enkele slaapproblemen en oorzaken op een rijtje:

De meeste mensen genieten `s nachts van hun welverdiende rust.
Toch is er een grote groep die problemen heeft met goed slapen.
Ongeveer anderhalf miljoen Nederlanders slapen slecht. Verschillende slaapproblemen komen hierbij voor. Mensen slapen niet of amper, dromen angstig, denken dat ze stikken of schoppen zonder dat ze het willen met hun benen.

Ruwweg kan bij de slaapstoornissen een onderscheid gemaakt worden tussen te weinig of juist te veel slaap. In beide gevallen is de persoon overdag erg moe. In het eerste geval is er vaak sprake van een in- of doorslaapstoornis (bv. Insomnie). In het tweede geval gaat het bijvoorbeeld om stoornissen als narcolepsie of slaapapneu.
Meer weten? Universiteit van Amsterdam

We slapen ongeveer een derde van ons leven. Maar wat is slaap eigenlijk? Waarom slapen mensen? Een goede nachtrust is cruciaal om overdag te kunnen functioneren en om je fysiek en mentaal lekker te voelen. Als we slecht slapen of last hebben van slapeloosheid voelen we ons moe en futloos. We raken prikkelbaar en snel emotioneel. Maar hoeveel slaap hebben mensen nodig? En wat is een gezonde nachtrust?
Lees meer

Van stemmings- en concentratieproblemen tot eetproblemen, diabetes, een verstoorde biologische klok en psychische aandoeningen, zoals een depressie of een psychose. “Slaap is het eerste wat ontregelt, en het laatste dat zich laat regelen.
Lees meer

Er zijn biomedische slaapstoornissen die komen door een aantoonbaar (lichamelijk) probleem. Je zou ze de “harde” slaapproblemen kunnen noemen.
Er zijn ook subjectieve of gedragsmatige slaapstoornissen. Je zou ze de “zachte” slaapproblemen kunnen noemen. Dat wil zeggen dat je het gevoel hebt slecht te slapen, of werkelijk slecht slaapt door: lees meer

Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen van je ‘bewegingsapparaat’, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Je ‘bewegingsapparaat’ bestaat uit je gewrichten, spieren, pezen en botten. Het  zorgt ervoor dat je je lichaam kan bewegen. Bij sommige reumatische aandoeningen zijn ook de organen betrokken. Organen zijn bijvoorbeeld je longen, je hart of je nieren.

Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Er zijn dus ook kinderen met een vorm van reuma. Een op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. En elke dag komen er 700 mensen bij.

Ruim 2 miljoen mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid door hun reuma. Bij de meeste vormen van reuma zijn de klachten goed te behandelen. Maar reuma zelf is nog niet te genezen. Vaak is reuma onzichtbaar. Het is aan de buitenkant niet te zien. Lees meer