Goed slapen bevordert onze gezondheid. Te weinig slapen of steeds wakker worden is niet goed voor de mens. Je hebt immers je slaap nodig om te herstellen. Een slaaptekort vergroot zelfs de kans op Alzheimer. Goed slapen en Alzheimer zijn dus met elkaar verbonden.

Gemiddeld genomen slapen Nederlanders tussen de 7 en 8 uur per etmaal. Het eerste gedeelte van de slaap (de eerste 4 uur) is het belangrijkste deel van de slaap, omdat je hierin herstelt. Dit wordt de diepe slaap of kernslaap genoemd. Als je dit mist, functioneer je minder goed en voel je je de volgende dag minder goed.

Het tweede gedeelte van de slaap, de lichte slaap, is minder noodzakelijk. Ook zonder dit tweede gedeelte kun je redelijk goed functioneren en je goed voelen. Daarom wordt het ook wel ‘luxe slaap’ genoemd: je hebt het niet echt nodig.

8 uur slaap heb je dus niet nodig om goed te kunnen functioneren, 6 tot 7 uur is voldoende. Wel zijn de eerste 4 uur van groot belang. Steeds wakker worden in deze diepe slaap verstoort het herstel van het lichaam. Een goed slaapcomfort zorgt voor doorslapen. Zie ook de andere tips voor beter slapen.

Slaaptekort vergroot risico op Alzheimer

Onderzoekers van het Radboud UMC hebben ontdekt dat een chronisch slaaptekort mogelijk de kans op Alzheimer verhoogt. Een teveel van het schadelijke eiwit Amyloïd-bèta speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van Alzheimer. Bij een normale nacht slapen vermindert de hoeveelheid amyloïd-bèta eiwit in het hersenvocht.

Alzheimer en slapenEen nachtje wakker blijven, verstoort deze daling en zorgt er voor dat de hoeveelheid eiwit nagenoeg constant blijft. Bij chronisch slaaptekort stapelt dit eiwit zich in de hersenen op en verhoogt zo mogelijk de kans op die ziekte, concluderen de wetenschappers. Dat hebben meerdere studies aangetoond. Meer info op gezondheidsnet.nl.