Verstoorde slaap is erger dan korte nachtrust

Verstoorde slaap is erger dan korte nachtrust

Onderzoek

Verstoorde slaap is erger dan korte nachtrust

Een gebrek aan slaap is erger als dit wordt veroorzaakt door tussentijds wakker worden. Dat concluderen artsen van de John Hopkins University uit een vergelijkend onderzoek.
De resultaten van hun studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Sleep, zo schrijft Medical Xpress.

Slaapkliniek

62 gezonde mannen en vrouwen overnachtten voor het onderzoek drie nachten in een slaapkliniek. De helft werd ’s nachts meermaals gewekt, tot wel 8x per nacht. De andere groep mocht doorslapen, maar ging later dan voor hen gebruikelijk naar bed. Beide groepen liepen hierdoor een slaaptekort op.

Op de tweede ochtend werd bij alle testpersonen de mentale toestand onderzocht. Bij beide groepen waren de positieve emoties flink afgenomen. Bij de tussentijds gewekte slapers was dit effect echter een stuk groter: 31 procent tegenover 12 procent.

Slaapfasen

“Als de slaap wordt verstoord gedurende de nacht, krijgt het lichaam niet de mogelijkheid om alle slaapfasen te doorlopen. Hierdoor krijgt het lichaam onvoldoende diepe slaap, en dit is essentieel voor mentaal herstel”, aldus één van de onderzoekers. “Verstoorde slaap is erger dan korte nachtrust”.

Emoties

De onderzoekers maten zowel de positieve als negatieve emoties van de slapers. Opvallend was dat alleen bij de eerste categorie een groot verschil tussen de testgroepen bleek. ’s Nachts wakker worden zorgt dus niet zozeer voor een uitgesproken slecht humeur, maar met name dat vrolijkheid en andere positieve emoties worden gedempt.

Dus wordt je slaap ’s nachts onderbroken door een huilend kind?
Slaap je een wekdienst in de zorg?
Of wordt je wakker door pijn, of bijvoorbeeld een snurkende partner?
En ben je dan minder vrolijk of zelfs wat kribbig?
Terwijl om je heen mensen (te) kort slapen en gewoon fit uit bed komen?
Het ligt niet aan jou, maar aan het feit dat verstoorde slaap is erger dan korte nachtrust.

Bron: gedeeltelijk NU.nl en medicalxpress.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie